Ponència del Dr Gamez al 30º Congreso Nacional de Enfermedades Neuromusculares

2015-10-27 18:35

El Dr. Josep Gámez, cap del grup del Sistema Nerviós Perifèric al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i coordinador de la Clínica de Malalties Musculars i Minoritàries de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va pronunciar la conferència magistral inaugural del 30è Congrés Nacional de Malalties Neuromusculars, celebrat el 23 i 24 d’octubre a Vigo. Més de 200 pacients i familiars van escoltar la seva ponència “Del laboratori al pacient: la medicina translacional aplicada a les malalties neuromusculars”, en la qual va parlar sobre els beneficis de la medicina translacional, i el lideratge del Vall d’Hebron a nivell estatal en l’atenció i recerca de les malalties neuromusculars.

Al VHIR lideren la investigació en aquestes malalties el grup del Dr. Gámez; el grup de Neurologia Pediàtrica, dirigit pel Dr. Alfons Macaya i la Dra. Francina Munell; i el grup de Patologia Neuromuscular i Mitocondrial, del Dr. Ramon Martí. Els tres grups treballen de forma coordinada en la recerca de malalties neuromusculars i porten a terme assaigs clínics basats en teràpia gènica per a malalties com l’amiotròfia espinal i la polineuropatia amiloide familiar d’Andrade.

Al congrés de l’ASEM, el Dr. Gámez va presentar el cas de Vall d’Hebron com a èxit de la medicina translacional. A l’inici de la ponència, va afirmar que el coneixement adquirit en la recerca bàsica ha tingut escàs impacte en la pràctica clínica i no s’ha traduït en l’increment de nous tractaments. Tampoc al seu parer, el creixement en R+D per al desenvolupament de noves molècules ha vingut acompanyat d’un augment en el nombre de fàrmacs comercialitzats.

És en aquest context, va explicar, on sorgeix el concepte de la medicina translacional, amb l’objectiu de facilitar la transició de la recerca bàsica en aplicacions clíniques que redundin en benefici de la salut. Aquest concepte es defineix en anglès com la medicina de les 4B “from Bench to Bed and Back, and Beyond”, i fa referència a la interconnexió entre investigadors clínics i bàsics, i altres professionals com bioinformàtics i bioestadístics, i agents com les empreses biotecnològiques o les associacions de pacients.

“Vall d’Hebron disposa de l’escenari ideal i dels actors qualificats per al perfecte desenvolupament de la Medicina Translacional, ja que compta amb un ampli ventall de professionals i investigadors de prestigi internacional”, va exposar el Dr. Gámez. Com a punts forts del recinte hospitalari va destacar que “compartim la mateixa ubicació, som líders a Espanya en assaigs clínics i podem donar assistència multidisciplinària a totes les etapes de la vida”.

El Dr. Gámez va posar d’exemple d’atenció centrada en el pacient la Unitat Multidisciplinar d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) que dirigeix, en la qual un pacient pot ser visitat per tots els especialistes implicats en només una visita, estalviant així desplaçaments i molèsties innecessàries a aquests pacients que es caracteritzen per una mobilitat reduïda i l’alta complexitat dels seus processos mèdics.  

El congrés va estar organitzat per la Federació Espanyola de Malalties Neuromusculars (ASEM) i va comptar amb la presència de la consellera de sanitat de la Xunta de Galícia, Rocío Mosquera, de l’alcalde de Vigo, Abel Caballero, i de la presidenta de la federació, Cristina Fuster, així com d’autoritats de la Diputació de Pontevedra